+034 986 09 02 04 Mércores 12 de Decembro de 2018

BAIONA ELIXIDA PARA A PRESENTACIÓN DUNHA NOVA ANADA DE VIÑO POLA SÚA VINCULACIÓN HISTÓRICA


O Grupo Gonzalez Byass (Tío Pepe), actual propietario de Adegas Lusco, elixiu a Real Vila de Baiona para presentar en Galicia a nova anada do seu viño Lusco 2017 (Albariño) da Denominación de Orixe Rías Baixas.

As adegas elixiron este lugar por ser a vila que representase o encontro de dúas culturas, a galega e a andaluza, dous viños, Rías Baixas e Xerez, dous mundos unidos a través dos seus mariñeiros e os seus viños, xa que os dous primeiros viños que se beberon en América foron un Viño de Galicia e un Viño de Xerez.

 

O historiador local Anxo Rodríguez Lemos foi o encargado, por encargo das adegas, de explicar a contextualización histórica e a vinculación de Baiona co comercio do viño no circuíto comercial do Atlántico.
Rodríguez Lemos explicou “a importancia que o viño tivo na historia de Baiona e a bordo da Carabela Pinta entrelazando o comercio de viños entre o vello mundo e o novo”

Precisamente a Carabela Pinta, foi o lugar onde se ha celebvrado un brinde de irmandade entre os asistentes ao evento, entre os que se atopaban o Alcalde de Baiona, Anxo Rodal, e a Concelleira de Cultura, María Igrexas.

O historiador baionés explicou a importancia que tivo todo ese viño que se foi a bordo da Carabela Pinta desde que partiron en agosto de 1492 cara ao novo mundo. Unha viaxe no que se supón que houbo tanto veu da comarca de Huelva como tamén veu galego branco. Lemos deu a coñecer da importancia do viño en canto á alimentación da tripulación. Tamén destacou a importancia do viño no novo mundo e a súa vinculación neses momentos con América non só como uso no relixioso senón como uso de consumo popular.

Outra das razóns da elección de Baiona, radica, segundo as palabras do historiador “ A gran importancia do seu porto ao longo do século XVI e converténdoo nunha poboación que era tal a cantidade de viño que se vendía que se chegou a crear un imposto que se chamaba “ blanquilla” que consistía en cargar todo o viño que se vendía polo miúdo nas tabernas de Baiona. Foi o consistorio quen fixou ao longo de toda a idade moderna o prezo do viño ao que debían vender os taberneros e en ocasións outorgaban licenzas, como fixo en 1531, para sacar media pipa de viño libre para usar nas romarías da comarca sen carga algunha nas tabernas”, detallou Anxo Rodríguez Lemos no seu detallado relatorio.

Por todo isto os organizadores non atoparon mellor localización para a presentación que a Real Vila: “E nada mellor que a real Vila de Baiona como emblema dunha participación conxunta das súas xentes nun dos maiores fitos da humanidade e que se volverá a brindar con dous viños de recoñecemento mundial, 525 anos despois”, declararon.

Deja un comentario